Aplicatii de monitorizare a somnului

Pentru inceput, sa vorbim un pic despre somn. Da, da, da, somnul este unul dintre elementele esentiale pentru o sanatate buna, alaturi de nutritie si activitatea fizica. Privarea de un somn linistit este una dintre cele mai grave boli ale omului modern. Merge mana in mana cu stresul, duce la obezitate, lipsa de atentie si chiar moarte.

Un adult trebuie sa doarma 7-8 ore pe noapte.

Somnul este o stare fiziologica periodica si reversibila, caracterizata prin suprimarea temporara a constientei, prin abolirea partiala a sensibilitatii si incetinirea functiilor vietii organice (ritm respirator, ritm cardiac, relaxare musculara, scaderea temperaturii cu aproximativ 0,5 grade C, scaderea functiilor secretorii).

Somnul reprezinta momentul cand organismul nostru se reface si este esential vietii. Animalele de laborator private de somn au murit.

Inainte de a trece la aplicatiile spartphone pentru monitorizare a somnului, utile si pentru unii chiar necesare, sa mai spunem ca sforaitul nu este neaparat o dereglare, dar poate fi una din simptomele unei probleme acute si poate cauza probleme partenerului de pat sau de camera.

Iar apneea reprezinta o suspendare temporara a respiratiei. Daca apneea este de scurta durata, organismul nu este afectat, dar, daca este de durata mai mare (mai mult de 3-4 minute), lipsa de oxigen din circulatia sanguina poate conduce la traume cerebrale permanente.

Si acum sa trecem la aplicatii smartphone de monitorizare a somnului care ne sunt utile si ne pot ajuta:

Sleep as Android – simplu de utilizat, setezi cat doresti sa dormi si pui telefonul langa tine in pat. Aplicatia android inregistreaza sunetele pe care le faci in somn, inregistreaza daca sforai, vibreaza chiar sa te avertizeze ca sforai si poate afla daca ai apnee.

Aproape de sfarsitul orelor de somn te trezeste cu o alarma discreta, alarma cu sunete din natura (pasari, marea, furtuni, etc.) si nu o face exact la ora de trezire, ci atunci cand simte ca dormi mai putin profund, in ultimele minute pana la alarma. Un ceas desteptator cu monitorizarea ciclurilor de somn. Te trezeste usurel in momentul oportun pentru dimineti cat mai placute.

Sleep 101 – iOS – Sunt aceleasi functii intr-o aplicatie pentru iPhone. Daca tot dormi cu telefonul langa perna, setezi alarma si te trezesti lin. Apoi poti sa vezi cum ai dormit.

Pure Sleep – iOS – Daca vedeti din aplicatiile de mai devreme ca nu reusiti sa dormiti, poate vreti o solutie fara pastile. Una cu sunete binaurale. Iti pui castile in urechi si aplicatia genereaza nu doar o muzica relaxanta, ci si niste sunete speciale care iti vor sincroniza undele celebrale.

Nu uitati, noptile cu somn linistit au ca rezultate mai multa energie, un sistem imunitar mai puternic, o stare generala mai buna si chiar o viata mai lunga. Impune-ti un program de somn pe care sa il respecti. Culca-te la aceeasi ora noaptea si trezeste-te la aceeasi ora dimineata. Chiar si in weekenduri. Somnul regulat iti va echilibra si ceasul biologic.

Mai multe informatii gasiti aici: despre somn si despre apnee.

Noapte buna.

Lasă un răspuns