Cand bebelusul tau face primii pasi

Va veni curand vremea cand bebelusul tau va face primii pasi. In aceasta perioada ai putea vedea unele schimbari de inceput – pasi in lateral in timp ce se tine de mobilier, va incerca mereu sa se ridice singur de pe pat/covor, va avea mai mare nevoie acum ca niciodata de rotobile copii care sunt foarte ajutatoare.

. Noua sa aptitudine si mobilitate il vor face sa vrea sa exploreze tot mai mult. Din acest motiv, este un moment bun pentru a introduce in viata lui conceptul de limite. Ocazional, trebuie sa ii transmiti prin gesturi si prin viu grai ca libertatea are si ea limite. Aceasta il va ajuta sa nu intre in situatii periculoase, sa nu se loveasca. Nu poti mereu sa fii cu ochii in 4.

Picioarele si talpile copilului sunt inca destul de disproportionate in comparatie cu trunchiul si capul. Trebuie sa acorzi atentia la modul cum isi coordoneaza miscarile, la sold, genunchi si gleznele copilului, pentru a nu cadea. Nu e de mirare ca bebelusii umbla cu picioarele in afara si trebuie sa-si intinda bratele pentru echilibru!

Nu pune presiune asupra copilului si nu iti face griji daca nu recurge rapid la a merge singur. In orice stadiu de dezvoltare, s-ar putea sa treaca saptamani sau luni pana cand progresul va lua sfarsit. Micutul tau se poate concentra pe un alt aspect al dezvoltarii, intre timp (tot in aceasta perioada se dezvolta si o viteza de procesare si de invatare despre obiecte, limba). Odata ce a invatat să se ridice singur de jos, va invata in scurt timp si sa mearga – insa in propriul ritm.

Un mic sfat – odata ce copilul se poate târâ;te, incurajeaza-l sa isi intareasca muschii prin urcarea la tine in poala sau pe mobila moale, tapitata. Asigura-te ca locuinta este cat se poate de sigura, astfel incat sa nu trebuiasca sa-i spui copilului tau: nu.

Lasă un răspuns