Ce sunt codurile QR?

QR este o prescurtare din engleza de la quick response (raspuns rapid).

Codul QR este o gama de standarde de codare cu forma de bare bidimensionale (cod matrice). Primul astfel de standard a fost creat in 1994 de catre compania japoneza Denso Wave.

Codurile QR pot fi citite de telefoanele mobile cu ajutorul unor aplicatii generale, disponibile in magazinele Android, IOS si Windows Phone.

Codurile QR incep sa fie folosite si in Romania si faciliteaza accesul rapid la o multime de site-uri si aplicatii.

Sunt utilizate cu regularitate pe telefoanele mobile de tip smartphone, deoarece codurile QR pot reprezenta (in mod codificat) adrese de site-uri Internet (de tip URL).

Pentru acces rapid la un site dorit utilizatorul trebuie doar sa ii scaneze codul QR cu ajutorul camerei foto din telefonul sau mobil.

Un software cititor interpreteaza imaginea si descifreaza codul QR, iar browserul telefonului il directioneaza pe utilizator catre URL-ul in cauza.

Codul QR permite firmelor sa castige noi clienti. El devine foarte util atunci cand adresele URL sunt lungi si tastarea acestora intr-un browser pe telefonul mobil ar fi nepractica.

Un cod QR poate stoca un maxim de 7.089 caractere numerice si 4.296 de caractere alfanumerice.

Sa mai spunem ca exista doua tipuri principale de coduri QR: “Micro QR” si “Design QR“. Codul Micro QR este o forma mai mica de cod si este folosita pentru codificarea unor informatii mai scurte, Design QR este un cod QR care contine informatii text, imagini si logo-uri sau caractere speciale, pentru a-l face mai atragator si usor de recunoscut.

De regula, Design QR se aseamana cu logoul firmei respective.

Lasă un răspuns