Cu ce e mai bun un controler solar de incarcare MPPT fata de unul standard sau PWM?

Cu ajutorul unui sistem fotovoltaic, putem sa ne bucuram de energie electrica din plin, pentru ca acest sistem converteste energia regenerabila a soarelui in energie electrica. Intr-un sistem fotovoltaic, un controler solar de incarcare MPPT este amplasat in acelasi loc in circuit ca si orice alt controler solar de incarcare, intre iesirea de la panourile fotovoltaice si intrarea de la baterii. Mai pot exista ramificatii de la controler si direct spre consumatori. Asta depinde insa de complexitatea sistemului fotovoltaic si a controlerului.

Dar ce este totusi un controler de incarcare solara? Este un dispozitiv care regleaza tensiunea de incarcare la baterii, astfel incat sa fie una optima si sa nu supraincarce bateria. Controlerele standard, simple comutatoare on-off, reusesc doar sa opreasca trecerea curentului spre baterie cand aceasta este incarcata, dar controlerele mai complexe, cum este cel de tip PWM si in special cel de tip MPPT, reusesc sa faca mai mult decat atat. Ele nu doar ca pot sa opreasca fluxul pentru a evita supraincarcarea, ci si sa optimizeze procesul de incarcare.

Un controler solar de incarcare MPPT este de cele mai multe ori mai scump decat celelalte tipuri de controlere solare, dar si mai sofisticat, avand multe functii. Un astfel de controler nu doar ca optimizeaza incarcarea bateriei, prelungindu-i astfel durata de viata, dar permite panourilor sa colecteze un maxim de energie solara, pentru o eficienta sporita a intregului sistem fotovoltaic.

Controlerele MPPT pot sa isi ajusteze valorile voltajului de intrare astfel incat sa transforme aceasta putere pentru a putea furniza diferite valori de tensiune, in functie de necesitate. Controlerul solar de incarcare este capabil de a extrage un maxim de putere dintr-un panou solar, fortandu-l sa lucreze la o valoare a voltajului apropiata de punctul maxim. Controlerele solare de tip MPPT folosesc diverse tehnici prin care pot sa furnizeze o putere mare bateriei, pentru o incarcare optima si fara sa existe pericolul supraincarcarii ei.

Functionarea unui controler solar de incarcare MPPT este influentata de diversi factori externi, cum ar fi temperatura. Daca ai nevoie de controlere solare de orice tip, inclusiv MPPT, le gasesti in magazinul online E-acumulatori. Intra acum pe site si vezi oferta de controlere solare!

Lasă un răspuns