Despre ie cu mandrie

24 iunie, de Ziua Universala a Iei. Ia este o bluza, componenta a costumului traditional romanesc, purtata de femei. Este confectionata din panza alba de bumbac, in sau borangic (material tesut din matase). Este impodobita cu broderie in motive populare romanesti mai ales la maneci, pe piept si la gat. Unele ii sunt impodobite si cu margele sau paiete.

Iile sunt la moda mereu si pot fi purtate cu orice, daca sunt accesorizate corect. Adele a purtat, intr-un pictorial realizat pentru editia americana a revistei Vogue, o bluza inspirata de o ie romaneasca, din colectia de primavara-vara 2012 a lui Tom Ford.

Blog-ul interesant de astazi este Semne cusute, prin care arhitecta Ioana Corduneanu arhiveaza treptat motive autentice de peste 100-150 de ani, pe care le redeseneaza in format vectorial. De ce? Pentru ca tinerii creatori si designeri sa poata apela la ele cu usurinta cand vor sa le integreze in munca lor.

Arhitect Ioana Corduneanu a mai fost implicata in proiectele de recuperare de valori intr-un parteneriat cu Republica Moldova pentru refacerea a 40 de ii traditionale de patrimoniu. Este la al doilea proiect de recuperare de valori nationale si primul pe teritoriul Romaniei.

Cu un profund respect pentru arta populara romaneasca, readuce la viata modele de ii vestimentare stravechi, traducand totodata intelesul motivelor traditionale romanesti.

Arhiva ei creste vazand cu ochii si este disponibila online, pe blogul Semne Cusute. S-a alaturat cu entuziasm si expertiza acestui proiect, ce va duce vestea despre valorile noastre si pe alte meleaguri.

Un interviu cu arhitecta Ioana Corduneanu gasiti aici, site-ul oficial al ei il gasiti aici, iar mai multe informatii despre ii vestimentare gasiti aici.

Lasă un răspuns