Program pentru diacritice

Bun gasit tuturor. In acest articol, iti prezentam doua resurse cu ajutorul carora poti sa adaugi diacritice textelor tale.

Un semn diacritic este un semn tipografic adăugat la o literă pentru a indica o diferență în pronunție sau pentru a deosebi sensurile a două cuvinte altfel scrise identic.

Ce inseamna diacritice?

Semnele diacritice se plasează de obicei deasupra sau dedesubtul unei litere, dar sunt posibile și alte poziții. Limba română folosește cinci litere cu semne diacritice: ă, â, î, ș, ț.

Cele cinci litere româneşti cu semne diacritice — ă â î ş ţ — au fost aşadar concepute pornind de la literele a i s t, prin adăugarea unor semne diacritice pentru a marca pronunţia diferită. Literele de bază au fost alese pe o cale logică, avînd în vedere originea sunetelor respective în cuvinte. De exemplu sunetul notat ă provine în multe cazuri dintr-un a care, aflat în poziţii neaccentuate, a fost pronunţat din ce în ce mai relaxat şi mai închis. În schimb forma semnelor diacritice este în mare măsură arbitrară şi a fost dictată mai degrabă de inspiraţia vechilor tipografi. Astfel sunetul pe care în română îl scriem ş în cehă şi alte limbi se scrie š, folosind un semn diacritic în formă de coif întors, numit caron sau haček, şi nu se pot aduce argumente că unul sau celălalt din aceste semne diacritice este mai potrivit.

Nu toate simbolurile care însoțesc literele sunt semne diacritice. De exemplu, în multe limbi, punctul din literele minuscule i și j face parte din corpul literei. Uneori un simbol atașat unei litere se poate considera semn diacritic într-o limbă și parte a literei în alta.

Semn diacritic = semn grafic care dă unei litere a alfabetului o valoare specială. Cuvantul vine din franceza: diacritique.

Ne-am gândit să venim în întâmpinarea celor interesaţi cu acest articol, în care prezentăm două moduri de a converti textele: un soft care trebuie descărcat şi un site care oferă un astfel de serviciu, de adaugare diacritice. 

Site diacritice online:


Siteul este diacritice.com şi pune diacritice unui text de maximum 3.000 de caractere. Desigur, puteţi să modificaţi un text mult mai mare, dar trebuie să îl “spargeţi” în bucăţi de maximum 3.000 de caractere. Acolo unde siteul are dubii în privinţa formei pe care ţi-o doreşti (exemplu: fereastra/fereastră), cuvântul este marcat grafic şi eşti invitat să alegi forma dorită. Siteul este public încă din 2007.  

Proprietarii lui spun ca este “cel mai rapid instrument online de conversie la texte cu diacriticele limbii romane si traduceri rapide”

Program diacritice


Softul poartă numele AutoCorect, este gratuit şi disponibil pe siteul softset.ro. Programul adaugă, în doar câteva secunde, diacritice unui text de peste 100 de pagini. Softul merge în sistemele de operare Windows 2000 Windows NT, Windows Xp, Windows Vista, Windows 7 şi suportă diverse tipuri de fişiere (DOC Word Office 97-2002, RTF, SUB, SRT, TXT, HTML, UTF-8, UTF-16). 

Pentru ca totul să meargă bine, trebuie să aveţi 225 MB RAM liberi şi un procesor mai mare de 500MHz. Pe lângă inserarea de diacritice, softul poate fi folosit şi pentru corecţii ortografice şi de punctuaţie. 

Interesant este că autorii softului au decis să pună la dispoziţia utilizatorilor, pe lângă varianta contemporană, cu regulile ortografice în vigoare, şi o versiune care corectează după versiunea clasică, adică după regulile ortografice anterioare anului 1993, când Academia Română a decis revenirea la grafia cu  în loc de Î în interiorul cuvintelor (excepţie fac literele de după un prefix, ca în exemplul: neîntâlnit) şi la formele sunt, suntem, sunteţi în loc de sînt, sîntem, sînteţi.

Program-pentru-diacritice-online

Resurse pentru Diacritice Online:

Program Litere române cu orice tastatură

Wikipedia: Diacritice

Lasă un răspuns