Proprietarii de domenii “.ro” vor plăti o taxă de înregistrare şi una anuală de reînnoire

În prezent, în România, sunt înregistrate peste 700.000 de domenii .ro.

Potrivit hotărârii de Guvern, proiectul vizează modificarea taxei unice pentru înregistrarea domeniilor ‘.ro’ în taxă anuală.

Autoritățile propun ca numele de domenii .ro să fie înregistrate pentru o perioadă de miminum un an, care ulterior poate fi prelungită prin reînnoire. Iar perioada maxima este de doi ani.

Pentru numele de domenii deja existente, înregistratorii au obligația reînnoirii domeniilor în termen de maximum 3 luni de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosință a numelui de domeniu îndeplinește 24 de luni.

Astfel, se va ști care domenii mai sunt active, iar cele care nu mai sunt folosite vor fi deblocate și puse la dispoziția altor utilizatori.

Încă nu a fost stabilită valoarea taxei de reînnoire.

Acum, costul actual pentru un domeniu de Internet înregistrat in România este de 51,26 de dolari, plus TVA.

Taxa anuală de înregistrare şi reînnoire al unui nume de domeniu «.ro» se stabileşte, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională. Data de la care se va percepe această taxă pentru numele de domenii nou înregistrate este data publicării în Monitorul Oficial a ordinului. Pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligaţia reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosinţă a numelui de domeniu este egal cu 24 luni”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern privind înregistrarea domeniilor “.ro“, publicat de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

Nu există taxă de mentenanţă anuală în prezent. Plata se face la înregistrare. Dacă se va introduce taxă de mentenanţă anuală veţi fi anuntaţi din timp“, se precizează pe pagina web a Registrului naţional RoTLD din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, coordonat de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, prin introducerea taxei pe perioadă determinată (anuală) RoTLD va beneficia de informaţii actualizate în ceea ce priveşte domeniile active, domeniile folosite şi cele nefolosite, şi va putea debloca domeniile achiziţionate şi nefolosite în vederea punerii la dispoziţia utilizatorilor a dreptului de folosinţă a numelor respective.

Documentele le puteti vedea aici:

proiect-HG-inregistrare-nume-domenii-.ro_    –   Nota-de-fundamentare-domenii

Lasă un răspuns